Kosmetisk tatuering

På senare år har kosmetiska tatueringar blivit allt mer populära. Kosmetiska tatueringar görs bland annat för att förbättra och förstärka utseendet på ögonbryn och läpplinjer. Om man till exempel har väldigt ljusa ögonbryn och under många års tid har haft för vana att alltid fylla i dem med smink kan det vara lockande att istället låta tatuera ögonbrynen för ett långvarigt resultat som sitter i dygnet runt. Ens make-up rutin kosmetisk kirurgisnabbas upp och ögonbrynen håller sig perfekta oavsett hur mycket man badar, solar eller svettas på gymmet. Kosmetiska tatueringar är också ett populärt val bland personer som är allergiska eller känsliga mot kosmetika – förutsatt att de tål tatueringsfärgen.

Kosmetisk tatuering är känd under flera olika termer, inklusive medicinsk tatuering och medicinsk pigmentering. Denna typ av tatuering görs normalt inte hos en vanlig tatuerare utan på en klinik som är inriktat på plastkirurgi och/eller medicinsk hudvård.

De allra flesta som gör en kosmetisk tatuering vill inte ha en iögonfallande tatuering som ser ”tatuerad” ut. Istället väljer man en tatuering som fungerar som en enkel bas make-up. Man kan till exempel välja att forma och tydliggöra sina ögonbryn med utgångspunkt i hur de växer naturligt och med en färg som ser naturlig ut ihop med hur man ser ut i övrigt.

Är det permanent?

En kosmetisk tatuering kan vara lika permanent som en vanlig tatuering, men det finns också gott om kliniker som erbjuder kosmetiska tatueringar som försvinner nästan helt inom 3-5 år.

Är man osäker på hur man kommer att vilja se ut 5+ år in i framtiden kan det vara säkrast att välja en tatuering som har en begränsad livslängd. Tänk dock på att det alltid finns en liten risk för att inte riktigt hela tatueringen försvinner på egen hand. Vill man absolut få bort varje spår av tatueringen kan man behöva utföra samma typ av behandling som när man tar bort en vanlig tatuering.

Om man har en kosmetisk tatuering som inte är permanent är det vanligt att låta den fyllas i vartannat år för att hålla den i optimalt skick. De flesta vill inte vänta tills den är nästan försvunnen innan de skaffar en ny.

Tatuering med nål

Vid kosmetisk tatuering med nål använder man sig av en särskild tatueringsnål som är mycket finkalibrerad och där tatueraren kan justera intensiteten så att den blir exakt rätt och reglera djupet med millimeterprecision. Nålen är mycket tunn och givetvis är det sterila redskap som används om man går till en seriös klinik.

Mikroblading av ögonbrynen

MikrobladingFör var det 3D-tatuering som dominerade när ögonbryn skulle fyllas i, men numera är mikroblading av ögonbrynen på stark frammarsch. En 3D-tatuering utförs med tatueringsnål, medan mikroblading görs med små mikroblad. Resultatet av mikroblading brukar därför upplevas som mer naturligt eftersom det blir mer finstråigt.

Med mikrobladet görs små snitt i huden som sedan färgläggs. Färgen brukar sitta i mellan ett och tre år, och det är vanligt att återvända till kliniken var sjätte månad för påfyllning för att ögonbrynen ska se perfekta ut. Hudtyp, ålder, sol, klor, saltvatten och hudvård är alla faktorer som kan påverka hur länge färger sitter kvar och hur ofta man behöver fylla i.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid behandlingen tar beror på hur omfattande tatuering som ska göras och vilken teknik som används. Vid tatuering med nål är ett behandlingstillfälle vanligen 1,5 – 2 timmar långt. Mikroblading av ögonbryn brukar gå snabbare.

Det är vanligt att man återkommer till kliniken för att göra en optimering fyra veckor efter det första behandlingstillfället. Eftersom det har hunnit gå fyra veckor sedan den första behandlingen kan man se om det är något som behöver fyllas i ytterligare eller korrigeras för att bli perfekt. När du jämför priset för kosmetisk tatuering hos olika kliniker, kontrollera alltid om ett återbesök för optimering ingår.

Gör det ont?

Det kan göra ont att bli tatuerad. Hur pass stark smärta man upplever är helt individuellt.

Om man gör sin tatuering på en plastikkirurgklinik där det finns läkare och övrig anestesipersonal kan man bli sövd under ingreppet, om man så vill och om ens hälsotillstånd så tillåter. Det brukar kosta en del extra eftersom det kräver mer personal. Plastikkirugikliniker med läkare har också möjlighet att ge helt andra typer av smärtlindring än vad man kan få hos en vanlig tatuerare.