Att åka utomlands för att genomgå plastikkirurgi har blivit mycket populärt. Exempel på länder som är populära plastikkirurg-destinationer bland svenskarna är Baltikum, Polen, Tjeckien och Thailand. Internationellt är Brasilien också en populär destination för den som vill genomgår estetiska ingrepp, men än så länge har Brasilien inte riktigt slagit igenom bland svenskarna.
Anledningarna till att man väljer att åka utomlands varierar, och ofta är det en kombination av faktorer som gör att man bokar en resa istället för att genomföra kirurgin här hemma.
- Lägre pris än i Sverige
- Man kan kombinera kirurgin med semester och återhämta sig i en avslappnande miljö
- Det finns en viss klinik eller viss plastikkirurg som man allra helst vill opereras av, och denna klinik eller kirurg befinner sig inte i Sverige. Det kan till exempel röra sig om att man vill göra ett ovanligt ingrepp som det bara finns några få experter som utför världen över, eller att man verkligen gillar de resultat som en viss kirurg har uppnått.
- På de flesta svenska kliniker går man hem redan samma dag som operationen eller dagen efter. Utomlands är utbudet större vad gäller kliniker där man får stanna längre än så, eller kliniker som ligger i anslutning till ett turisthotell så att man har mycket nära till läkare och sjuksköterskor under konvalescenstiden.
- Diskretion. Man kan åka på semester utomlands och komma hem igen när bandagen är borttagna istället för att behöva skylta med att man har genomgått plastikkirurgi. Man kan välja vilket skäl man anger när någon påpekar den fysiska förändringen, och till exempel härföra den till ayurvdesik behandling, detox eller liknande om man inte vill avslöja att man opererats.
- Man har hittat en utländsk klinik som har ett bra avtal med ett privatsjukhus med gott rykte som ligger nära kliniken, så att man kan få vård där omedelbart om någon komplikation som kräver sjukhusvård skulle tillstöta. Många föredrar detta framför att behöva åka till en underbemannad akutmottagning i Sverige och riskera att tillbringa flera timmar i väntrummet, särskilt om man planerar att genomföra operationen då det råder semestertider i Sverige eftersom de allmänna sjukhusen då brukar vara notoriskt underbemannade.
Sänk inte dina krav bara för att det är utomlands
Givetvis finns det bra plastikkirurger och kliniker även utanför Sverige. Vad gäller vissa ingrepp kan det till och med vara bättre att söka sig utanför Sveriges gränser, eftersom det i vårt lilla land kan vara svårt för en plastikkirurg att få rutin och erfarenhet av vissa ingrepp – det är helt enkelt så få personer som genomgår dem varje år.
Om man vill genomgå plastkirurgi utomlands är det viktigt att man väljer någon av de seriösa klinikerna och håller sig borta från de oseriösa som tyvärr också existerar. Väl på plats bör du också se till att stå på dig och inte låta läkare eller annan personal vifta bort dina farhågor med allmänna bortförklaring som ”men det är såhär vi gör i Thailand / Costa Rica / Brasilien”. Om du till exempel tycker att kliniken verkar var ohygienisk på något vis, lita på din magkänsla och avboka operationen. Acceptera inte en lägre standard än vad du skulle acceptera i Sverige. Det är bättre att förlora sin handpenning än att drabbas av allvarliga komplikationer eller sitta där med ett resultat som är så dåligt att det måste göras om på annan klinik senare.
Generellt sett är det ofta den som söker sig utomlands bara för att det är billigt som råkar illa ut. Att söka sig utomlands för plastikkirurgi enbart för att man vill betala så lite som möjligt är sällan en bra utgångspunkt. När man desperat letar efter lågbudgetalternativ riskerar man att hamna i klorna på oseriösa aktörer som inte har så mycket mer att erbjuda än just ett lågt pris. Ofta har de snygga sajter på internet och kan verka väldigt seriösa, men att man har en snygg sajt innebär inte per automatik att man har läkarlegitimation, specialistkompetens inom plastikkirurg och en klinik som håller hög hygienstandard.
Det är viktigt att man som konsument undersöker den klinik man överväger att välja, och bland annat kollar upp hur pass bra rykte den har, vad eventuella missnöjda patienter har att säga och vilken personal som arbetar där. Detta gäller för övrigt oavsett om man väljer att operera sig utomlands eller här hemma i Sverige. Många svenskar lever i illusionen av att svensk lagstiftning garanterar kvalitén på plastikkirurgiska kliniker i Sverige, men så är tyvärr inte fallet. Det finns ingen svensk lag som kräver att den läkare som arbetar med plastkirurgi på en svensk klinik faktisk är utbildad inom området plastikkirurgi och har relevant erfarenhet från detta område. Det räcker med att ha läkarlegitimation, så det är fullt lagligt för till exempel en onkolog eller psykiatriker att öppna en klinik och genomföra avancerad plastikkirurgi. Det är också så att när du genomgår en operation av estetiska skäl är du i lagens ögon inte patient utan konsument. Du skyddas därmed inte av de regelverk som finns för patientskydd. Du kan inte få ersättning via patientförsäkringen om du drabbas av vårdskador och du kan inte anmäla kliniken eller kirurgen till Inspektionen för vård och omsorg. Att välja bort plastkirurgi utomlands för att man tror att man har ett bättre lagligt skydd i Sverige är alltså att lura sig själv.
Kontrollera ditt försäkringsskydd
Innan du åker utomlands för att genomgå ett plastikkirurgiskt ingrepp är det extremt viktigt att du noggrant kontrollerar ditt försäkringsskydd. Det är inte alls säkert att din vanliga reseförsäkring täcker kostnader för komplikationer som uppstår efter en operation som du frivilligt har genomgått.
Att till exempel behöva ligga på intensiven i två veckor för att en fettpropp vandrat till lungan efter en fettsugning kan kosta enorma belopp. Tänk också på att förhållandevis små komplikationer kan göra att du inte kan flyga hem som planerat utan måste förlänga din vistelse utomlands eller betala för en enormt dyr sjuktransport. Ju längre bort från Sverige man befinner sig, desto allvarligare tenderar situationen att bli. Den som är frisk nog att klara av en bilresa från Polen till södra Sverige kanske inte alls klarar av den långa flygresan från Thailand till Sverige.
De flesta försäkringar är utformade så att de täcker oväntade händelser, till exempel att man behöver sjukvård på grund av en trafikolycka eller för att man blev matförgiftad på restaurangen. Att du behöver sjukhusvård för att du genomgick en frivillig och planerad operation är en annan sak.
Det gäller att lusläsa försäkringsvillkoren och kontakta försäkringsbolaget i förväg för att reda ut alla eventuella frågetecken. Om du kommunicerar med försäkringsbolaget, gör det helst skriftligt så att du har bevis på vad de sagt. Var dock medveten om att vid tvist är det alltid försäkringsvillkoren som gäller, inte vad försäkringsbolagets kundtjänstpersonal har sagt till dig. Av goodwill-skäl är det dock troligare att försäkringsbolaget betalar ut ersättning för att slippa negativ publicitet om du har bevis för att deras personal faktiskt sagt att du var skyddad av försäkringen.
Det är inte en normal semesterresa
Det är inte helt ovanligt att plastikkirurgiresor marknadsförs som ”kirurgi och semester i ett” men det finns vissa fallgropar med att ha ett sådant synsätt. Antingen läggs kirurgin i början av vistelsen, och då finns risk för att man känner sig pressad att genomföra en massa klassiska semesteraktiviteter trots att man är nyopererad. Eller så genomgår man plastkirurgin närmare slutet av vistelsen, och då har man en uttröttande hemresa att klara av trots att man är nyopererad, samtidigt som man inte längre har nära till den kirurg som utförde operationen om det skulle uppstå någon komplikation.
Det är många klassiska semesteraktiviteter som i många fall inte är kompatibla med att vara nyopererad. Om man till exempel har genomgått en ansiktslyftning ska man helst inte utsätta ansiktet för sol, särskilt inte om man befinner sig i ett varmt land där solen är starkare än vad ansiktet är vant vid hemifrån. Att bada innebär risk för att operationssår blir infekterade. Att vandra omkring i timtal på charmiga marknader eller lyxiga shoppingcenter innebär att man utsätter sig för smitta. Listan över populära semesteraktiviteter som inte är att rekommendera direkt efter en operation är många.
För många är semester något som är starkt förknippat med alkohol och rökning, med även sådana aktiviteter bör man avstå ifrån eftersom kroppen behöver få fokusera på att läka. Fysiska aktiviteter, som att ge sig ut och surfa, klättra eller dansa natten lång är också sådant som bör undvikas efter de flesta operationer.
Över lag riskerar man att trötta ut sig själv och öka risken för komplikationer om man försöker pressa sig själv till att ha en ”normal” semester precis efter att man genomgått kirurgi. Är man däremot inställd på att semestern efter operationen ska ägnas åt att vila och läka kan man få en mycket bra upplevelse. Att ligga och ta det lugnt i skuggan under ett parasoll, plöja semesterdeckare och njuta av att inte behöva ägna sig åt arbete och hushållssysslor är ett absolut plus för återhämtningen. I den mån man orkar är det också bra att ta lugna promenader för att komma igång igen på ett säkert vis.