Olika lån och lånegivare

lån 500

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet är ett lån där låntagaren har satt något som pant för lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet kan långivaren sälja panten för att få tillbaka sina pengar. Ett vanligt exempel på den här typen av lån är huslånet, där den som har lånat ut pengar (vanligen en bank) har rätt att sälja huset på exekutiv auktion om man inte följer betalningsplanen.

Eftersom lån med säkerhet är mindre riskfyllda för långivaren än lån utan säkerhet brukar man kunna få bättre villkor för sitt lån om man kan erbjuda en säkerhet för det. Man brukar också kunna få låna högre belopp, och i situationer där långivaren normalt skulle neka dig ett lån på grund av låg inkomst/betalningsanmärkningar kan det hända att du blir godkänd tack vare säkerheten.

Om man har något att sätta som säkerhet för lånet är det en bra idé att kontakta vanliga banker, eftersom de ofta kan erbjuda bättre villkor än de kreditgivare som inriktar sig på osäkrade lån.

Lån med borgensman

Borgensman är en person som går i borgen för en låntagare och åtar sig låntagarens skyldighet att betala lånet (inklusive ränta och avgifter) om låntagaren inte gör det.

Exempel: Erika vill låna 50 000 kronor till plastikkirurgi, men hon har en betalningsanmärkning så långivaren nekar henne lånet. Erikas mamma Kerstin erbjuder sig då att vara borgensman för lånet. Långgivaren accepterar detta och Erika får låna 50 000 kronor. Om Erika inte återbetalar lånet har långivaren rätt att vända sig till Kerstin och kräva pengarna från Kerstin istället.

Lån utan säkerhet (blancolån)

Ett lån utan säkerhet är ett lån där ingen pant finns för lånet. Denna typ av lån kallas vanligen för blancolån. Det finns många olika typer av långivare som erbjuder blancolån, både banker och andra.

Eftersom lånet är utan säkerhet tar långivaren en större risk än för lån med säkerhet, vilket innebär att långivaren vill ha högre effektiv ränta.

Banklån

Banker erbjuder både lån med säkerhet och lån utan säkerhet (blancolån). Om du redan har en etablerad relation med en bank kan du ofta få bäst villkor där, men det kan också hända att du får ett bra erbjudande från en konkurrerande bank så håll dina möjligheter öppna och utforska flera olika banker för att se vad de har att erbjuda. Idag har de gamla storbankerna såsom Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank fått konkurrens av nytillskott som ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Skandiabanken och Resurs Bank.

Fackets medlemslån

Om du är medlem i ett fackförening, kontakta den för att se om de har medlemslån tillgängliga för sina medlemmar. Det är vanligt att svenska fackföreningar samarbetar med långivare för att kunna erbjuda sin medlemmar förmånliga blancolån. Om man har ordnad ekonomi brukar det gå att låna flera hundra tusen kronor utan säkerhet.

Särskilda lån för medicinska ingrepp

Det finns finansbolag som uttryckligen erbjuder lån för plastikkirurgi och andra estetiska behandlingar. Två exempel på sådana är Humanfinans och Medical Finance (Serafimgruppen). Båda två erbjuder både räntefria lån och räntelån. Taket för hur mycket man kan låna utan säkerhet (blancolån) till plastkirurgi ligger normalt på 200 000 kronor, men en individuell bedömning görs alltid. I vissa fall går det att teckna Låneskyddsförsäkring.

Det är vanligt att denna typ av långivare samarbetar med svenska plastikkirurgiska kliniker och betalar pengarna direkt till kliniken när du har beviljats ditt lån. Du behöver alltså aldrig själv ha pengarna på ditt konto och ansvara för att överföringen till kliniken blir korrekt, vilket kan kännas skönt när det rör sig om så stora belopp.

Lån förmedlat av kliniken

Som nämnts ovan är det vanligt att långivare som specialiserat sig på lån för medicinska och estetiska behandlingar samarbetar med de individuella klinikerna som utför sådana behandlingar. När du besöker en klinik för plastikkirurgi är det därför mycket möjligt att de har alla handlingar på plats som krävs för en låneansökan och kan hjälpa dig fylla i blanketten korrekt. Det är också vanligt att en klinik har låneinformation och nedladdningsbar ansökningsblankett tillgänglig på sin hemsida.

Att den klinik du vill använda samarbetar med en viss långivare innebär inte automatiskt att det är den bästa långivaren för just dig. Man bör alltid utforska olika möjligheter innan man beslutar sig.

Kreditkort

Villkoren för kreditkortskrediter varierar stort, men generellt sett brukar räntan vara betydligt högre än för till exempel medlemslån och vanliga (osäkrade) banklån.

Om du inte betalar tillbaka tillräckligt mycket varje månad kan kreditkortsutfärdaren höja räntan för hela din kredit, inte bara den del av lånet som är att härföra till din plastikkirurgi.

SMS-lån

SMS-lån är något man bör undvika, eftersom de brukar komma med mycket dåliga villkor. Räntan är inte nödvändigtvis särskilt hög, men långivaren kompenserar för detta genom att ta ut en hög fast avgift för lånet + eventuellt andra avgifter, såsom aviavgifter.

Det är vanligt att SMS-lån inte ska betalas tillbaka gradvis över tid, utan ska betalas tillbaka i form av en engångsbetalning några veckor efter att man tog lånet. Om man inte betalar hela lånebeloppet då + räntor och avgifter kan räntan höjas rejält, samtidigt som lånegivaren börjar lägga på förseningsavgifter och liknande.

Ovanstående gäller inte bara de klassiska SMS-lånen, utan även de kortfristiga lån som erbjuds på internet och som är uppbyggda enligt samma princip som SMS-lånen, det vill säga med hög fast avgift och kort återbetalningstid.

Lendo

Lendo AB är ett dotterbolag till Schibsted som erbjuder mäklartjänster på kreditmarknaden. Via Lendos sajt kan du ansöka om lån hos en lång rad olika lånegivare och få svar snabbt. Du får inte bara avslag / godkännande utan får också information om villkoren så att du smidigt kan jämföra olika lånemöjligheter. Både banker och andra lånegivare samarbetar med Lendo.

En fördel med att använda sig av Lendo är att det bara görs en enda kreditupplysningsbegäran på dig. Informationen från denna kreditupplysning vidarebefordras sedan av Lendo till de långgivare har valt att ansöka hos.

Grundkraven hos Lendo för lån på 30 000 kronor eller mindre är att man har fyllt 18 år, är folkbokförd i Sverige, har en inkomst från arbete eller pension och att årsinkomsten uppgår till minst 100 000 kronor. Det är tillåtet att ansöka även om din inkomst kommer från vikariat, provanställning eller extratimmar. Vid tidsbegränsad anställning krävs dock att minst 6 månader återstår av din anställningstid.

För lån på 30 000 kr – 400 000 kr ställs högre krav än så.

Lån trots betalningsanmärkningar, är det möjligt? Ja, hos Lendo kan du ansöka om lån upp till 150 000 kr trots att du har betalningsanmärkningar. Du måste dock vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige, ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor från arbete eller pension, och vara helt skuldfri hos Kronofogdemyndigheten sedan minst 6 månader tillbaka.

I slutändan är det alltid Lendos samarbetspartner som avgör, och att du uppfyller Lendos grundkrav innebär inte per automatik att någon samarbetspartner kommer att bevilja ett lån.