Lån för att finansiera plastikkirurgi

lån

Plastikkirurgi kan vara kostsam, särskilt om man vill passa på att göra flera ingrepp samtidigt. Hur man bäst finansierar det beror på många olika faktorer. Man bör sätta sig ned och räkna på dels hur snabbt man kan spara ihop till beloppet, dels hur mycket det skulle kosta att låna och betala av på ett år, två år eller tre år. För vissa är den bästa lösningen att låna, för andra är det bättre att spara, och så finns förstås möjligheten att göra en kombination, det vill säga att spara ihop en del och sedan låna resten.

Generellt sett är plastikkirurgi inte någon akut operation som måste göras så snart som möjligt, vilket innebär att du har möjlighet att skjuta på den tills du har sparat ihop pengarna. Det finns dock situationer där det är bättre att ta ett lån. Om det du vill ha åtgärdat har en stor negativ fysisk eller psykisk påverkan på dig i ditt dagliga liv kan det vara bättre att få ingreppet gjort så snart som möjligt och betala i efterhand, förutsatt att din privatekonomi tillåter det.

Om man till exempel har gått ned väldigt mycket i vikt kan man ha hängande hudsjok som orsakar stora problem i ens vardag och till och med kan göra det svårt att genomföra de sysslor som ingår i arbetsdagen. Om valet står mellan att vara sjukskriven medan man väntar i vårdkö på att få operationen utförd och bekostad av Landstinget eller att ta ett lån och få operationen utförd direkt så att man kan återvända till arbetet så snart som möjligt, skulle nog de flesta av oss välja alternativ två – förutsatt att vi hade de ekonomiska möjligheterna att betala av lånet.

Saker att tänka på

Gör en kalkyl

Gör en kalkyl där du inkluderar hela din privatekonomi. Vilka fasta kostnader har du? Vilka rörliga kostnader har du och är du villig att dra ned på dem? Hur mycket utrymme för oväntade utgifter finns det i din ekonomi i dagsläget?

Med hjälp av en kalkyl kan du få bättre överblick och enklare se hur mycket du har råd att låna och vilken avbetalningstakt som är rimlig för dig.

Sälj istället för att låna

Många av oss äger saker som vi skulle kunna klara oss utan. Tänk igenom din situation. Finns det några ägodelar som du kan sälja för att helt eller delvis finansiera plastikkirurgin? Hur gärna vill du genomföra kirurgin? Om ingreppet är mycket viktigt för dig finns det förmodligen saker du kan tänka dig att avstå ifrån för att få det gjort. Även om du inte får ihop till hela beloppet så är varje hundralapp du får in en hundralapp som du slipper låna och betala ränta på.

Jämför olika lån och långivare

plastikkirurgi 2Det finns idag väldigt många olika långivare och lån, så det är viktigt att jämföra ordentligt innan man fattar något beslut. Längre ned på denna sida hittar du mer information om olika sorters lån.

När man jämför villkoren för olika lån är effektiv ränta ett mycket viktigt begrepp. Den effektiva räntan består av räntan på lånet + andra kostnader såsom uppläggningsavgift, aviavgift, med mera. Däremot räknas amorteringarna inte in i den effektiva räntan.

Den effektiva räntan är det viktigt att hålla ögonen på när man jämför villkoren för olika lån. Om man bara tittar på den angivna månatliga eller årliga räntan är det lätt att välja fel, för det finns gott om långivare som lockar med en låg ränta och sedan kompenserar detta med hög uppläggningsavgift, hög avgift för varje avi som skickas ut, och så vidare.

Läs mer om olika lån och långivare för lån till plastikkirurgi och andra estetiska behandlingar.

Spara först, låna sedan

Ett bra sätt att testa hur det kommer att vara att betala av på lånet för din plastikkirurgi är att räkna fram hur mycket du ska betala varje månad och sedan börja spara exakt det beloppet på ett separat konto i några månaders tid.

Har du problem med att få ihop beloppet varje månad? Har du tusen anledningar till att inte sätta in pengarna på kontot just den här månaden – för just nu är det ju jul, och den här månaden är det ju flera födelsedagskalas, och nu gick min sambos tand sönder, och den här månaden behöver jag verkligen unna mig att…. och så vidare?

Om det alltid tycks uppstå en anledning till att du inte kan spara pengarna just den här månaden, så kan du vara säker på att liknande anledningar kommer att fortsätta uppstå och göra det svårt för dig att betala av på ditt lån. Om det däremot är så att du lyckas spara undan hela beloppet varje månad så vet du att din privatekonomi klarar av den extra kostnaden. Dessutom har du efter dessa månader av sparande skaffat dig en bra sparad slant, som du antingen kan använda för att låna mindre pengar än vad du ursprungligen tänkt eller som du kan behålla på sparkontot som buffert.

Kan jag betala av lånet i förväg utan straffavgift?

Det är vanligt att små lån utan säkerhet löper på 12 månader, 24 månader eller 36 månader. Innan du skriver på något lånekontrakt, ta alltid reda på vad som gäller om du skulle vilja betala av lånet tidigare än så. I många situationer kan det vara mycket förmånligt att betala av ett lån snabbare än vad man förbundet sig, eftersom man sparar in på både ränta och aviavgifter. Det finns dock långivare som inte låter dig betala av lånet i förväg utan att betala en slags straffavgift. De gillar helt enkelt inte att de förlorar den ränta som de skulle ha fått om du inte betalat av ditt lån i förväg.

Undvik att låna mer än nödvändigt

Om man tar kontakt med en långivare och till exempel får ett lånelöfte om 75 000 kronor kan det kännas lockande att låna hela beloppet trots att operationen bara visar sig kosta 52 000 kronor. Man bör dock tänka på att det här är pengar som ska betalas tillbaka – med ränta och avgifter.

Det finns dock en situation då det är bra att låna mer än vad ingreppet kostar, och det är om man redan har andra lån och får kontakt med en långivare som är villig att ge bättre villkor än vad man har på dessa äldre lån. I så fall kan det vara idé att ta ett större lån med bra villkor för att lösa sina lån med sämre villkor. Förutom att man sparar in räntekostnader så kan det också kännas skönt att bara ha en inbetalning att göra varje månad istället för flera små, och man kan spara en hel del pengar på aviavgifter med mera på lång sikt.

Du börjar betala tillbaka direkt

De allra flesta lån kräver att man påbörjar avbetalningsplanen direkt. Normalt ska första inbetalningen till långivaren göras redan månaden efter att man erhållit pengarna.

  • Kommer du att ha råd att göra detta även om du är sjukskriven efter operationen?
  • Vad händer om komplikationer tillstöter och du blir sjukskriven längre än planerat efter operationen? Har du tillräckligt med utrymme i din ekonomi för att klara av att göra inbetalningar varje månad ändå?

Framtiden

Innan man tar ett lån är det viktigt att fundera igenom om man kommer att ha råd att fortsätta betala av lånet varje månad även om livet förändras, till exempel på grund av arbetslöshet, sjukskrivning, föräldraledighet eller separation/skilsmässa. Lånet sätts inte på paus bara för att din inkomst minskar eller för att du separerar och plötsligt måste betala hela hyran själv. Om du inte kan göra din inbetalning till långgivaren varje månad skickas fordringen vidare till inkasso eller direkt till Kronofogdemyndigheten. Om du fortfarande inte betalar får du en betalningsanmärkning som kan ställa till problem när du vill låna i framtiden, skaffa telefonabonnemang, skaffa internetabonnemang, handla på internet mot faktura, skaffa kreditkort, bensinkort, etc. Om du har en eller flera betalningsanmärkningar kan det hända att du nekas kredit eller bara erbjuds kredit med hög ränta. Betalningsanmärkningar är alltså något du absolut vill undvika.

Det är omöjligt att veta exakt vad som kommer att ske i framtiden, men ens nuvarande situation kan ändå ge en viss indikation. Om man till exempel under de senaste åren har haft korta vikariat och perioder av arbetslöshet är det inte orimligt att det kommer att fortsätta så, om ingen stor förändring sker, till exempel i form av en avslutad utbildning som gör en mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Att ha lån att betala av på innebär att man till viss del begränsar sina möjligheter. Det kan till exempel bli ekonomiskt svårt att säga upp sig från jobbet för att börja studera. Det är därför en bra idé att inte låta lånet löpa på längre tid än nödvändigt. Genom att betala av lånet så snabbt som möjligt ger du dig själv ökad frihet så snabbt som möjligt.