Återställ din syn med laserkirurgi

laser

Att använda linser eller glasögon blir snabbt en vana man inte tänker på. Man tänker i sin vardag inte särskilt ofta på sin nedsatta syn. Den orsakar inga problem. Detta ändras dock snabbt när olycka är framme och dina glasögon går sönder när du är ute och reser eller när dina linser plötsligt tar slut trots att du var säker på att du hade fler. I dessa fall kan din synnedsättning snabbt bli ett allvarligt problem. Om du är ute och kör ensam på natten eller är ute i en båt kan en mindre olycka där glasögonen går sönder lätt leda till att du hamnar i en farlig situation där du måste ta dig hem med begränsad syn. Det är därför alltid en bra ide att se om du kan få sin synskada korrigerad genom laserkirurgi.

Genom att få din synskada korrigerad kan du förbättra din livskvalité och skydda dig mot den typ av olyckor som jag nämnde ovan. Laserkirurgi är ett mycket säkert ingrepp som normalt inte lämnar några bestående negativa effekter. Efter ett ingrepp så kommer du under en period ha nedsatt syn och ökad ljuskänslighet. Om du vilar och följer läkarens rekommendationer så försvinner dessa tillfälliga problem ofta på mindre än två veckor. Det är dock viktigt att du undviker ansträngning och skador under minst en månad då du annars riskerar att läkningen skadas.

Fråga alltid en läkare om exakt hur länge du bör vila och vad du kan göra för att skynda på läkeprocessen.

Vad är laserkirurgi?

Laserkirurgi är kirurgi där man använder laser för att göra de nödvändiga snitten. Själva korrigering sker därefter ofta på ett mer traditionellt sätt. Laser kan även användas för att att reparerar och fästa vävnad som har lossnat eller spruckit. Fördelen med att använda laser är att snitten kan genomföras med en precision som är nästan omöjlig att uppnå med en skalpell. Snitten läker därför mycket snabbare och med en näst intill obefintlig risk för ärrbildning.

De i Sverige två mest populära typerna av ögonkirurgi, LASEK and LASIK, sker helt genom laser.

lasikLASEK använder en typ av ultraviolett laser som permanent ändrar formen på hornhinnan. Genom att tar bort en liten del av corneal stroma kan synen permanent förbättras.

LASIK använder också laser för att påverka hornhinnan. LASIK kan användas för att permanent bota en rad olika synfel inklusive närsynthet. LASIK är dock förknippad med fler risker än LASEK och man bör noga överväga dessa risker innan man genomgår LASIK terrapi. Bland dessa sidoeffekter återfinns risken för överkorrigering.

Ingen typ av laserkirurgi skall genomföras utan att man i lugn och roa har rådfrågat en läkare med bra anseende. Man bör därefter tänka igenom sitt beslut noga innan man väljer att gå vidare med laserkirurgin. Många som genomgår Laserkirurgi är mycket nöjda med sina beslut. Detta innebär dock inte att det är rätt beslut för dig.

Vilka synfel kan korrigeras?

Det finns en lång rad olika typer av ingrep som man kan använda för att korrigera olika synfel. Bland dessa hittar man LASIK, LASIK, ReLEx, PTK, Laser koagulering och ett flertal andra. Dessa olika ingrep kan användas för att behandla en stor mängd olika ögonproblem inklusive närsynthet, långsynthet, brytningsfel, spruckna hornhinnor, fläckar på ögonen, starr och mycket annat. Om du har ett synproblem som du vill korrigera så skall du alltid boka en tid hos en välrenommerad ögonläkare som kan berätta för dig vilka dina alternativ är. Information som du kan läsa online kan vara missvisande i din specifika situation.

Det är ofta möjligt att få gratis rådgivning hos din lokala ögonkirurgiklinik. Det är mycket viktigt att du berättar så mycket som möjlig för din läkare. Viktig information inkluderar olika medicinska åkommor samt vad du gillar att göra på fritiden. Dykning och klättring kan t.ex. påverka huruvida en operation är rätt val för dig eftersom tryckförändringar kan skapa problem efter vissa typer av laserkirurgi.

Hur mycket kostar det?

Laserkirurgi är nu mera ett mycket prisvärt alternativ. Hur mycket det kostar beror på vilken typ av ingrepp du behöver och hur stor korrektion som krävs. Priserna kan också variera i olika delar av Sverige. Det är ofta möjligt att hitta billigare alternativ utomlands . Vi rekommenderar dock starkt att du genomför din kirurgi i Sverige. Det är mycket viktigt att ögonkirurgi utförs på korrekt sätt. Om du råkar ut för en misslyckad operation kan du förlora din syn helt. Många kirurger utomlands är mycket bra men det kan vara svårt att skilja de bra från de dåliga. Det är därför bättra att betala lite mer för en välrenommerad svenska kirurg som man vet är bra.

Kirurgi kan se ut att vara ett dyrt alternativ. Det är mycket billigare att köpa ett par glasögon eller linser. Detta tar dock inte den långsiktiga kostnaden i åtanke. Med laserkirurgi så korrigerar du ditt synproblem permanent. Du behöver aldrig köpa glasögon eller linser igen. Du bör med andra ord inte väga kirurgi mot ett par glasögon. Du bör väga det mot kostnaden för glasögon eller linser över din livstid. Eller åtminstone över 10-15 år. Även om du köper billiga glasögon eller linser online så kommer den kumulativa summan snabbt överstiga kostnaden för kirurgi.

Att korrigera sin syn kan med andra ord spara mycket pengar över tid. Om du inte redan har pengar sparade som du kan använda för att betala för den behandling du behöver så finns det ett flertal olika företag som kan ge dig ett lån. Det är också vanligt att ögonklinikerna har avbetalningsplaner. Du kan läsa mer om olika finansieringsalternativ här. Att korrigera ditt synfel är en investering i framtiden och kan vara värt att hamna i skuld för.