Varje år är det kring 2 500 kvinnor i Sverige som genomgår en bröstamputation på grund av bröstcancer, och till detta tillkommer de som förlorar hela eller delar av bröstet på grund av andra orsaker. Som tur är finns det i de allra flesta fall möjlighet att bygga upp bröstet igenom med hjälp av platskirurgi.
Rekonstruktion av bröst som amputerats på grund av bröstcancer
Vid bröstcancer är det inte ovanligt att hela bröstet, inklusive bröstvårtan, behöver tas bort. Körtlarna i armhålan brukar också avlägsnas. Efter ingreppet är bröstkorgen platt där bröstet tidigare satt och man har synliga ärr på huden.
När sker rekonstruktionen?
Rekonstruktion av bröstet kan ske i efterhand eller omedelbart. Tidigare var det absolut vanligast att det gick lång tid mellan bröstamputationen och rekonstruktionen, men pendeln har börjat svänga eftersom det finns indikationer på att det är enklare rent psykologiskt att vänja sig vid det nya bröstet om rekonstruktionen sker i samband med amputationen. Att inte behöva leva utan bröst under en lång period kan också minska sjukdomskänslan och lindra en del av det psykologiska lidande som ofta är kopplat till att förlora att bröst.
Hur går det till?
Först sker en konsultation där man blir undersökt, får lämna information om sitt hälsotillstånd och berätta vad man har för önskemål och förväntningar. Man får också information om operationen och vilka förhållningsorder som gäller innan och efter.
Hur själva bröstkonstruktionen går till beror på grundförutsättningarna. Hos vissa patienter räcker det att lägga in ett bröstimplantat, eventuellt i kombination med bröstvårterekonstruktion. Hos andra är vävnaden så stram att man behöver tillföra mer hud för att implantatet ska få plats.
En metod för att tillföra mer hud är att sätta in en så kallad vävnadsexpander under bröstmuskeln. Detta är en ballong av silikon som fylls med koksaltlösning. Det finns en ventil som gör att man gradvis kan fylla på med mer och mer koksaltlösnings, så att ballongen blir större och huden tvingas anpassa sig. Till slut har man tänjt ut huden så pass mycket att ballongen tas ut och ett implantat läggs in.
En annan metod för att tillföra mer hud är att transplantera den från någon annan del av kroppen. Detta kallas för att göra en lambå. Eftersom huden tas från den egna kroppen är risken för komplikationer inte alls lika hög som när man tar emot ett organ från en annan person.
Rekonstruktion utan implantat
Om bröstkorgsvävnaden har utsatts för strålbehandling (vilket inte är ovanligt när det rör sig om bröstcancer) ökar risken för komplikationer om ett artificiellt implantat sätts in. Någon sådan ökad risk har däremot inte kunnat ses om patientens egna vävnad används istället. Man bygger helt enkelt upp bröstet med hjälp av vävnad från andra delar av kroppen. Man kan till exempel flytta fett från magen och placera det i bröstet. Om det är ett litet bröst som ska rekonstrueras kan det i vissa fall räcka med att man förskjuter ryggmuskulaturen något.
En annan anledning till att avstå från ett artificiellt implantat är att man vill att bägge brösten ska se likadana ut och kännas likadana i så hög grad som möjligt. Vid bröstcancer är det vanligt att bara ena bröstet är angripet och behöver tas bort. Detta innebär i sin tur att det bara är ett bröst som ska rekonstrueras. Det är vanligt att det rekonstruerade bröstet blir rundare och fastare än det bröst som inte opererats om man använder sig av ett artificiellt implantat.
Bröstvårterekonstruktion
Det finns flera olika metoder för att rekonstruera vårtknoppen och vårtgården.
En metod är att skära bort halva vårtknoppen från det bröst som inte har opererats och flytta den biten till det bröst som behöver en ny vårtknopp.
En annan lösning är att skära ut små hudflikar på det rekonstruerade bröstet och svepa dem kring varandra så att en utstående knopp bildas.
En tredje metod är att bygga upp en vårtknopp med hjälp av vävnad från någon annan del av kroppen, till exempel från örsnibben eller från en tå.
Vad gäller vårtgården så kan man antingen flytta en bit vårtgård från det intakta bröstet eller bygga upp en ny vårtgård med hjälp av hud från någon annan del av kroppen, till exempel innerlåret. Det går också att göra en medicinsk tatuering som får det att se ut som att man har en vårtgård.
Efter rekonstruktionen
Man stannar kvar på kliniken i några timmar efter bröstkonstruktionen för att hinna vakna upp ur narkosen, få smärtlindring och bli omhändertagen och övervakad. När man får gå hem varierar, men efter 3 – 6 timmar är vanligt.
Det är viktigt att du följer de instruktioner du har fått från kliniken rörande konvalescenstiden. Om man inte följer riktlinjerna ökar risken för komplikationer och ett otillfredsställande resultat.
Första efterkontrollen brukar ske ungefär en vecka efter ingreppet. Stygnen brukar tas bort efter två veckor, såvida det inte är stygn som försvinner automatiskt.