Gillies, McIndoe och utvecklingen av modern plastikkirurgi

Två av föregångsgestalterna inom den moderna plastikkirugin är Sir Harold Gillies och hans kusin Archibald McIndoe. Båda föddes i Nya Zeeland men arbetade huvudsakligen i Storbritannien. Under första världskriget skadades många brittiska soldater i ansiktet och Gillies utvecklade flera nya plastikkirugiska tekniker för att i möjligaste mån försöka återställa de skadade. År 1930 flyttade hans kusin till Storbritannien och anslöt sig till hans läkarpraktik.

Joseph Constantine Carpue

Joseph Constantine Carpue

Första världskriget

Under första världskriget var Sir Harold Gillies en del av Royal Army Medical Corps. Efter att ha fått möjlighet att arbeta ihop med den berömda franska mun- och käkkirurgen Hippolyte Morestin och se honom utföra hudtransplantationer övertygade Gillies arméns chefskirurg Arbuthnot-Lane att etablera en särskild avdelning för ansiktsskador på Cambridge Military Hospital. Så småningom inrättades ett särskilt sjukhus för ansiktsskador i Sidcup. Gillies och hans kollegor utförde över 11 000 operationer fördelat över drygt 5 000 patienter, varav de flesta var soldater som skjutits i ansiktet.

Mellankrigstiden

När första världskriget var över satte Gillies upp en privat läkarpraktik ihop med Rainsford Mowlem, och reste också runt till många olika länder för att sprida kunskaperna om ansiktsplastik. År 1930 anslöt sig Gillies kusin Archibald McIndoe till läkarpraktiken och inriktade sig på plastikkirugi.

Andra världskriget

Efter att andra världskriget brutit ut skickades Gillies till Rooksdown House nära Basingstoke där armén förlade sin primära enhet för plastikkirugi. Mowlem skickades till St Albans och McIndoe till det nyligen återuppbygda Queen Victoria Hospital i East Grinstead, Sussex.

Queen Victoria Hospital i East Grinstead

Archibald McIndoe

Archibald McIndoe

I Sussex etablerade McIndoe, som var knuten till Royal Airforce, ett centrum för plastik- och käkkirurgi. Han behandlade bland annat de mycket djupa brännskador som orsakades av brinnande flygbränsle. Det var inte ovanligt att McIndoe fick in patienter med mycket deformerade ansikten och bortbrända ögonlock. Under sin tid i Sussex vidareutvecklade McIndoe bland annat tekniker för hudtransplantationer av typen ”walking-stalk”. Hans experimentella inställning till plastikkirugi ledde så småningom till att en grupp patienter på Queen Victoria Hospital bildade den så kallade Guinea Pig Club eftersom de såg sig som McIndoes villiga försökskaniner.

Saltvattensbehandling

Förutom att utveckla olika tekniker för plastik- och käkkirurgi gjorde McIndoe ytterligare en mycket viktigt upptäckt under sin tid i Sussex. Han lade märke till att allvarligt brännskadade patienter som flutit omkring i saltvatten efter att deras plan skjutits ned verkade läka bättre och ha högre överlevnadschanser än brännskadade patienter som inte hamnat i havet innan de blivit räddade. Mot bakgrund av detta utvecklade han metoder för att behandla brännskador med saltvatten.

En helhetssyn på patienten

Dr McIndoe såg inte bara till det rent kirurgiska, utan lyfte också fram vikten av rehabilitation och patientens behov av att få en god livskavlité igen. McIndoe beslutade till exempel att hans patienter inte skulle bära de särskilda konvalescentuniformerna utan vara iklädda sina vanliga uniformer, den typ av uniformer som de burit innan de blivit skadade. Med hjälp av sina två vänner Neville och Elaine Blond såg han också till att lokalsamhället i East Grinstead började bjuda in patienterna till sina hem och umgås med dem. McIndoe kallade dem för övrigt inte för patienter eller konvalescenter, utan benämnde dem bara som my boys (mina pojkar). East Grindstead förvandlades snabbt till en by där brännskadade personer inte var något ovanligt och man inte behövde bli utstirrad på gatan bara för att ens ansikte var skadat.